Zonnebrandcrème in de winter must of onzin?

Waarom zonnebrand ook in de winter je grootste vriend is

Veel mensen denken dat anti-zonnebrandcrème alleen goed voor de zomer is maar niets is minder waar! Ook de herfst en in de wintermaanden is UV straling aanwezig en kan deze schade aanbrengen in de huid. Wist jij dat de hoeveelheid UV-straling niet samenhangt met de temperatuur?

Er bestaan 3 soorten UV-straling; A, B en C.

  • UVA straling vormt het grootste deel van de straling en komt, vanwege de wat langere golflengte, ook in de winter door de wolken en glas (ramen) heen.  Deze straling dringt dieper door de huidlagen en kan zorgen voor huidkanker, voorstadia huidkanker, rimpels, huidvlekjes en een tint.  UV-A stralen zorgt niet alleen voor huidveroudering, pigmentvlekken, rimpels maar op langer termijn ook huidkanker!
  • Vanwege de kortere nanometer vind je UVB vrijwel het meest in de zomer. Deze straling gaat dan wel minder diep maar zorgt wel dat de huid bruin verkleurt en kan verbranden. Uiteindelijk zorgt ook UV-B voor het ontwikkelen van huidkanker.
  • UVC-straling wordt tegengehouden door de ozonlaag en zal de aarde niet bereiken.

Omdat UVA ook in de winter een grote rol speelt is het dus belangrijk om ook in de winter te blijven smeren! In Nederland zou een zonnefilter met minimaal factor 15 voldoende moeten zijn maar hoger mag altijd.

In zomer wordt UV-straling weerkaatst door zand en water, maar wist jij dat verse sneeuw en ijs ook 80 tot 90% van het UV licht weerkaatst? Heel belangrijk dus om goed de huid dagelijks te beschermen met een goede SPF. Ga je op wintersport? Realiseer je dan dat je ook letterlijk dichterbij de zon bent vanwege de hoogte van de bergen i.c.m. sneeuw en ijs.

Is er dan niets goed aan de zon hoor ik je denken? Nou natuurlijk wel!

Blootstelling onbeschermd is ook belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Dit gebeurt onder invloed van UV-B straling. Vitamine D is nodig voor gezonde botten en spieren en leidt tot een gezond immuunsysteem. Tevens zijn er aanwijzingen voor het voorkomen van dikkedarmkanker. Maar  om voldoende vitamine D aan te maken is onbeschermd blootstellen met handen, polsen en gezicht voldoende voor 15 -20 minuten per dag. Daarna moeten we onze huid wel beschermen om verbranding te voorkomen.

Vitamine D maken wij wel minder makkelijk aan in de winterperiode omdat UVB minder goed het aardoppervlak bereikt, vanwege de lage stand van de zon. Vitamine D kunnen wij ook halen uit onze voeding (bijvoorbeeld vette vis) of supplementen.

Dus geniet van de zon want daar wordt iedereen blij van, maar doe dat bewust en maak je SPF bescherming onderdeel van je skincare routine!

Heeft de zon zijn sporen op jou huid al nagelaten en wil je weten wat onze huidtherapeuten ermee kunnen? Neem dan contact met ons op want uw huidvraag is onze zorg!