Vitiligo

witte zichtbare pigmentvlekken op de huid

Vitiligo: onschuldig en opvallend

Vitiligo is een aandoening waarbij melkwitte, pigmentloze vlekken in de huid ontstaan doordat de huid eigen pigmentcellen vernietigt. Om die reden wordt het als een auto-immuunziekte beschouwd. Vitiligo komt voor bij alle huidtinten. Hoe donkerder de huid, hoe meer de kleurcontrasten opvallen. Het kan zich op elke plek van het lichaam ontwikkelen, en ook in het haar. Mensen met vitiligo hebben vaak last van negatieve reacties van de buitenwereld, met onzekerheid en schaamtegevoelens tot gevolg.

Hoe ontstaat vitiligo?

Het lichaam maakt bij vitiligo dus zelf antistoffen aan die pigmentcellen afbreken. Dit kan beginnen met één wit vlekje of haarlok en zich daarna geleidelijk uitbreiden. Het verloop hiervan is onvoorspelbaar. Soms lijkt het te stabiliseren maar het kan ook zo weer opvlammen. Naar de oorzaak van vitiligo is al veel onderzoek gedaan, tot nu toe zonder resultaat. Wel is duidelijk dat genetische aanleg een rol speelt en dat stress, zwangerschap, huidschade en ziekte de voortgang kunnen versnellen. En één ding: vitiligo is volstrekt niet besmettelijk.

Is vitiligo behandelbaar?

De benaming ‘auto-immuunziekte’ suggereert misschien dat iemand met vitiligo een gezondheidsprobleem heeft. Dat is meestal niet zo. Ook levert vitiligo geen pijn of jeuk op. Waar men absoluut op moet letten, is bescherming tegen uv-straling. Door het ontbreken van pigment is de huid lokaal immers extreem kwetsbaar. Toch kiezen mensen soms voor behandeling vanwege de sociale en psychische belasting die het geeft: starende blikken, opmerkingen, pesterijen zelfs. Er zijn medische mogelijkheden die proberen de pigmentafbraak te remmen of pigmentaanmaak te stimuleren, maar er is geen garantie dat dit lukt. Uw arts of de huidtherapeut van Huidkliniek Linskens kan u hierover informeren.

Welke behandeling is voor jou geschikt?

Onze vitiligo behandelingen

Camouflage therapie

Om storende huiddelen minder te laten opvallen, gebruikt Huidkliniek Linskens veegvast en waterafstotende camouflageproducten die optimale dekking geven wanneer u dat nodig heeft.

Aangesloten bij: