Keratosis pilaris

verstopping van de haarzakjes

Keratosis pilaris: net kippenvel

Onbekende naam, veelvoorkomend huidprobleem! Keratosis pilaris komt wereldwijd bij meer dan de helft van de mensen voor, het vaakst bij jongvolwassenen. Als u het ziet, herkent u het direct. Keratosis pilaris lijkt op kippenvel, maar dan permanent. Het zijn kleine, meestal wat rode bultjes en de huid voelt ruw aan, een beetje als schuurpapier. Het ontstaat vooral op de bovenarmen, en daarnaast iets minder vaak op de wangen, rug of bovenbenen.

Het ontstaan van keratosis pilaris

De bultjes bij keratosis pilaris zijn verstoppinkjes van haarzakjes door keratine. Keratine is een taai eiwit dat een normaal bestanddeel is van de huid. Het heeft een beschermende functie, maar kan tot huidproblemen leiden als er te veel van wordt aangemaakt. Keratosis pilaris heeft een genetische component. Het kan dus heel goed zijn dat meer mensen in uw familie er last van hebben. Daarnaast komt het vaker voor bij mensen met eczeem en allergieën.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Keratosis pilaris gaat nooit helemaal weg, al wordt het wel vaak minder met het ouder worden. De volgende adviezen helpen uw huid een handje:

  • Met een exfoliant voorkomt u kleine verstoppingen. Salicylzuur heeft daarbij de voorkeur: 1 of 2% voor het gezicht, 3 tot 6% voor andere lichaamsdelen.
  • Hou de huid goed vet, want een drogere huid geeft meer klachten. Smeer uw huid ook na het douchen meteen goed in met een ongeparfumeerde, vettere crème, het liefst met niacinamide als ingrediënt. Dit heeft namelijk een licht exfoliërende werking.
  • Géén goed idee: scrubben! Dit maakt het alleen maar erger omdat de huid erdoor uitdroogt.
  • Groene thee en zoethoutwortel (in thee of crèmes) bevatten kalmerende stoffen waar de rode bultjes rustiger van worden.
  • Ook een crème met vitamine A-zuur kan helpen. Hiervoor kunt u terecht bij Huidkliniek Linskens.

Welke behandeling is voor jou geschikt?

Onze keratosis pilaris behandelingen

Peelings

Huidkliniek Linskens biedt verschillende peelings van mild tot dieper in de huid.

Aangesloten bij: