Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie bij huidproblemen

Misschien kent u iemand die orthomoleculaire therapie gebruikt als middel tegen een ziekte, zoals bijvoorbeeld reuma of kanker. Maar wat houdt het eigenlijk in? En waarom is het een behandelmethode bij Huidkliniek Linskens? We leggen het u hier uit. 
Het begrip ‘orthomoleculair’ wil zeggen dat elke lichaamscel uitgebalanceerde hoeveelheden voeding nodig heeft om gezond te kunnen functioneren. De orthomoleculaire wetenschap is uit te splitsen in twee kennisgebieden: voedingsleer en therapie.

Orthomoleculaire voedingsleer

De orthomoleculaire voedingsleer richt zich op de preventie van ziekte en het verbeteren van de gezondheid. Waardevolle voedingsstoffen vanuit de voeding zijn hierbij de basis. Een evenwichtig voedingspatroon is dan ook het doel, zodat het risico op tekorten wordt beperkt. Dit houdt in: gezonde voeding, bij voorkeur puur en biologisch. Aanbevolen producten zijn dan ook altijd: groenten, fruit, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte en noten. Afgeraden worden: snelle koolhydraten, te veel aan omega-6 vetzuren en transvetten.

Orthomoleculaire therapie

De orthomoleculaire therapie gaat nog een stapje verder. Het legt verbanden tussen enerzijds bepaalde klachten en anderzijds bouwstoffen die het lichaam onvoldoende binnenkrijgt. Op deze manier wordt duidelijk welke aanvullende voedingsstoffen verbeterend zouden kunnen werken. Bovenop de gezonde basisvoeding worden dan gerichte voedingssupplementen aanbevolen, waardoor de opname van de benodigde voedingsstoffen wordt verhoogd.

Om welke voedingsstoffen gaat het?

De voedingsstoffen waar de orthomoleculaire wetenschap mee werkt, zijn vitaminen, mineralen, spoorelementen, essentiële vetzuren en aminozuren. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van vezels, probiotica, orgaanconcentraten, speciale suikers en hormoonachtige stoffen. Maar deze aanvullende stoffen werken alleen in combinatie met een goed voedingspatroon. Ze zijn nooit een vervanging van gezonde voeding!

De juiste dosering

De inname van een optimale dosering voedingsstoffen ligt vaak hoger dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). De ADH is een basiswaarde om gebreksziekten te voorkomen. Natuurlijk zit er aan verhoging wel een grens, want bij overdosering gaat de gezondheid juist weer achteruit. Daarom is het enorm belangrijk om niet op eigen initiatief supplementen bij de drogist te halen, maar een orthomoleculair therapeut om advies te vragen.

De combinatie met huidtherapie

Elke lichaamscel is opgebouwd uit stoffen die we via voeding binnenkrijgen. Bij de verdeling van de beschikbare voeding hanteert het lichaam vaste prioriteiten. Eerst worden alle vitale organen voorzien – hart, hersenen, nieren, lever et cetera. Pas als hier alles op orde is, komt de huid aan de beurt. Niet vreemd dus dat de huid er weleens bekaaid vanaf komt en extra ondersteuning kan gebruiken. Het doel van orthomoleculaire therapie bij Huidkliniek Linskens is het voedingspatroon zo in te richten dat ook de huid de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Op deze manier willen we bereiken dat in ieder geval 80% van wat u eet, bijdraagt aan een gezonde huid.

Orthomoleculaire therapie bij Huidkliniek Linskens

Wanneer u geïnteresseerd bent in de combinatie van huidtherapie met orthomoleculaire therapie, wordt gestart met een combinatieconsult van 60 minuten. Bij de aanmelding krijgt u een gezondheidsvragenlijst, een lichamelijke-vragenlijst en een voedingsdagboek. Aan de hand van deze gegevens kunnen we dieper ingaan op uw klachten om het beeld compleet te krijgen, eventueel aangevuld met een huidecho.

Vervolgens analyseert onze orthomoleculair therapeut welke aanpassingen in uw voeding zinvol zijn. Ook onderzoekt zij of voedingssupplementen u kunnen helpen om sneller resultaat te boeken. Nogmaals, dit heeft alleen effect als u een gezond voedingspatroon volgt. Al deze adviezen nemen we met u door tijdens een volgend gesprek of behandeling.

Combinatie met gerichte huidbehandeling

Natuurlijk beginnen we hiernaast ook de huidbehandeling die past bij uw specifieke huidklacht. Zeker bij huidverbetering, acne, rosacea, eczeem en andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen is de orthomoleculaire weg een waardevolle aanvulling op de huidtherapie. Het resultaat hiervan volgen we nauwkeurig en waar nodig stellen we de adviezen bij.

Vergoeding vanuit uw verzekering

Als u aanvullend verzekerd bent voor orthomoleculaire therapie kunt u aanspraak maken voor gedeeltelijke vergoeding van het consult. Check hiervoor uw polisvoorwaarden.

Welke behandeling is voor jou geschikt?

Onze orthomoleculaire therapie behandelingen

Orthomoleculaire therapie

De therapie richt zich op preventie van ziekte en het verbeteren van de gezondheid door het opstellen van een evenwichtig voedingspatroon.

Aangesloten bij: