Rimpels

niet te vermijden maar wel te behandelen

Rimpels: behandelen op een natuurlijke manier

O, die eerste rimpels! Wat is dat schrikken… We weten dat het hoort bij het ouder worden, maar we willen ze liever niet zien. Dus is de vraag: hoe kunnen we rimpelvorming vertragen? En als ze er al zijn: wat kunnen we doen aan huidverbetering, zodat rimpels minder opvallen? Huidkliniek Linskens behandelt huidveroudering op een natuurlijke en intensieve manier, zonder fillers en botox. Want dat is uiteindelijk dweilen met de kraan open. We leggen het hier helder uit.

Het ontstaan van rimpels

Al vanaf ons 25e levensjaar komt huidveroudering op gang. Het stofwisselingsproces in ons hele lichaam begint dan te vertragen, waardoor ook minder huidcellen worden aangemaakt. Huidschade (door de zon!) herstelt slechter. Ook neemt de productie van bindweefselcellen af, die de huid voorzien van collageen en elastine. Deze twee zijn samen essentieel voor de dikte en de veerkracht van de huid. En helaas, de aanmaak van elastine komt na ons 25e langzaam stil te liggen…

Eerst een gezonde huid

Bij Huidkliniek Linskens werken we bewust niet met botox en fillers omdat deze onnatuurlijke technieken nieuwe rimpelvorming niet voorkomen. We creëren vooral een algehele huidverbetering. Dit resultaat is vaak veel bevredigender. Mochten de aanwezige rimpels toch storend blijven, dan kunt u alsnog kiezen voor een ingreep bij een dermatoloog of cosmetisch arts.

Verschillende soorten rimpel

De ene rimpel is de andere niet. De eerste lijntjes ontstaan meestal door het knijpen met de ogen. Daarna speelt het biologische verouderingsproces een steeds grotere rol.
Fijne lijntjes: de voorlopers van de diepere rimpels. Ze ontstaan door mimiek, vaak in combinatie met een droge huid. Kraaienpootjes en lachrimpeltjes bijvoorbeeld.
Dynamische rimpels: deze ontstaan door de spierwerking van gezichtsexpressie. Bijvoorbeeld de bekende verticale fronsrimpel of horizontale voorhoofdsrimpels.
Statische rimpels: het gevolg van genetische aanleg en ouder worden. Bijvoorbeeld: de neus-lippenplooi, een gerimpelde bovenlip, rimpels op de wangen en in het decolleté.

Factoren die rimpelvorming beïnvloeden

De aanleg voor rimpelvorming verschilt van persoon tot persoon. Daarnaast zijn er verschillende factoren die het proces versnellen, zoals hormonale veranderingen, diëten, slaaptekort en medicijngebruik. Een aantal andere factoren bespreken we hier uitgebreider.

Droge huid

Een droog, trekkerig gevoel is vaak het eerste teken van huidveroudering. Bij een droge huid is de hoornlaag, die bestaat uit dode huidcellen, verdikt. Deze cellen houden geen water vast. Een verdikte hoornlaag is dus altijd vochtarm. Als we dit te lijf gaan met bijvoorbeeld een antirimpelcrème, voelt dat misschien even lekker aan, maar in feite blijven dode huidcellen er alleen maar langer door plakken. En levende huidcellen sukkelen ervan in slaap. Het heeft meer zin om de huid regelmatig te exfoliëren, om ruimte te geven aan jonge huidcellen die wél vocht kunnen vasthouden.

Overmatig ‘vocht inbrengen’

Onze huid stoot water af en daarom is vocht inbrengen van buitenaf onmogelijk. Hydraterende crèmes sluiten de huid vaak af, waardoor andere voedingsstoffen niet naar binnen kunnen. Alleen bij een zeer droge huid heeft een vettig laagje zin. Het voorkomt dan dat te veel water uit de huid verdampt. Vraagt u zich af of uw moisturizer wel zo’n goed huidproduct is? De huidtherapeut adviseert u graag over huidverzorging die gegarandeerd de diepere huidlagen bereikt.

Overmatige uv-straling

Vooropgesteld: zonlicht is van levensbelang. Maar een teveel aan uv-straling is ronduit schadelijk voor onze huid. Het veroorzaakt loskoppeling van collageen en elastine, waardoor de huid verslapt en rimpelvorming optreedt. Verder kan uv-straling pigmentcellen activeren tot versnelde aanmaak van pigment, met donkere pigmentvlekken tot gevolg. Ook kan zonlicht de DNA-structuur in huidcellen aantasten. In het ergste geval kunnen de huidcellen zichzelf dan niet meer repareren en gaan ongecontroleerd delen. Hierdoor kunnen allerlei vormen van huidkanker ontstaan.

Roken

Roken is nergens goed voor en dus ook niet voor de huid. Tabak bevat gifstoffen die elastine afbreken en ervoor zorgen dat bloedvaatjes in onze huid vernauwen. Zuurstof en andere voedingsstoffen komen daardoor niet aan en huidschade herstelt slechter. Rokers hebben bovendien meer kans op een rimpelige bovenlip door het continu tuiten van de lippen. Gemiddeld genomen heeft een roker een valere en grauwere huid.

Levensstijl: vrije radicalen

Vrije radicalen zijn agressieve moleculen in ons lichaam die cellen kunnen ontregelen en ziektes veroorzaken. In de huid breken de vrije radicalen bindweefsel af waardoor het verouderingsproces versnelt. Vrije radicalen kunnen ook van buitenaf binnendringen via onder meer alcohol, tabak, uv-straling, luchtverontreiniging en verkeerde voeding. Antioxidanten zijn in staat vrije radicalen te neutraliseren. Het is dus belangrijk om hiervan met een gezonde levensstijl voldoende binnen te krijgen Dit kan onder meer met orthomoleculaire voeding.

Welke behandeling is voor jou geschikt?

Onze rimpel behandelingen

Microneedling

Met uiterst fijne naaldjes worden vibrerend verticale openingetjes in de huid aangebracht. Goed gedoseerd, onzichtbaar en precies genoeg om het eigen herstelvermogen van de huid op een natuurlijke manier te prikkelen.

Peelings

Huidkliniek Linskens biedt verschillende peelings van mild tot dieper in de huid.

Orthomoleculaire therapie

De therapie richt zich op preventie van ziekte en het verbeteren van de gezondheid door het opstellen van een evenwichtig voedingspatroon.

Aangesloten bij: