Lasertherapie bij ongewenste haargroei

IPL -en Lasertherapie bij ongewenste haargroei

Heeft u haargroei op plekken waar u het niet wil? IPL -en Lasertherapie is een effectieve techniek om deze haren snel te reduceren. Het intense licht dat vrijkomt bij laserbehandeling wordt geabsorbeerd door het pigment dat zich in het haarzakje bevindt. Dit gebeurt in een fractie van een seconde, waarbij het haarzakje wordt vernietigd en haarvormende cellen beschadigen. Het omliggende weefsel wordt hierbij ontzien. Binnen onze kliniek wordt gewerkt met verschillende golflengtes waardoor ieder huidtype behandeld kan worden, namelijk;

 • Alexandrite (755nm) (IPL)
 • Diode laser (810nm)
 • ND:YAG (1064nm)

Voor welke haargroei is IPL- en lasertherapie geschikt?

 • mannelijke haargroei bij vrouwen (hirsutisme)
 • extreme haargroei (hypertrichose)
 • chronisch ontstoken haarzakjes (hidradenitis suppurativa)
 • ingegroeide (ontstoken) haren (haarnestcyste of baardharen)

IPL -en laserontharing kan alleen succesvol worden toegepast bij donkere haren. Zachte donshaartjes, witte, grijze of rossige haren bevatten onvoldoende pigment om het licht te geleiden. Voor het definitief verwijderen van deze lichte haren is elektrische epilatie de meest effectieve behandelmethode.

Aantal behandelingen bij IPL -en laserontharing

Behandeling van gezicht, oksels en bikinilijn vindt gemiddeld om de vijf weken plaats, behandeling van benen om de tien weken. Het totale aantal hangt af van verschillende factoren, zoals het gebied waar de haren groeien, het aantal en de dikte. Rekent u in ieder geval op zeven tot tien sessies. Dit alles heeft te maken met de groeicyclus van haren, waarover verderop meer.

Regels vóór de IPL -en laserontharing

 • Het te ontharen huiddeel mag niet door zon of zonnebank gebruind zijn
 • Vier weken voor de behandeling: stoppen met harsen of epileren
 • Kortknippen, scheren of gebruik van ontharingscrème is toegestaan
 • De haren moeten lang genoeg zijn om met een pincet te pakken

Ook bij uw eerste bezoek aan Huidkliniek Linskens moeten de haartjes zichtbaar zijn om goed onderzoek te kunnen doen. Als het nodig is, doen we eerst een proefbehandeling om te kijken hoe de huid hierop reageert.

Tijdens de IPL -en laserbehandeling

Iedereen in de behandelruimte draagt een beschermende bril tegen het intense laserlicht. De huidtherapeut programmeert de juiste instellingen en zet de behandelkop op het te ontharen huiddeel. Daarna wordt het behandelgebied stapsgewijs belicht.

Na afloop van de behandeling

De huid kan na de behandeling kortdurend wat rood en gezwollen zijn, een normale reactie op de warmte die in de huid ontstaat. Soms vormen zich (tijdelijk) witte of bruine pigmentvlekjes. U mag de huid thuis voorzichtig koelen met een coolpad. Of vul hiervoor een plastic zakje met ijsklontjes en stop dit in een washandje. Na de behandeling heeft de huid rust nodig, en daarom moet u de eerste 48 uur extra opletten met sauna en heet douchen. Tot 6 weken na de behandeling mag u niet in de zon of onder de zonnebank. En gebruik altijd een goede zonbescherming!

Het resultaat van IPL -en laserontharing

Binnen twee weken na de laserbehandeling vallen de behandelde haren vanzelf uit. De apparatuur van Huidkliniek Linskens is goedgekeurd voor de claim ‘semi-permanente haarreductie’. U mag echter van geen enkele IPL -en laserbehandeling verwachten dat er nooit meer een haar groeit op de behandelde plaats. Door natuurlijke processen als hormonale veranderingen of medicijngebruik kunnen namelijk altijd veranderingen in het haarpatroon ontstaan. Ook kunnen latent aanwezige haarzakjes ineens nieuwe haren produceren.

Binnen onze praktijk werken wij met:

 • Cutera Xeo IPL -laserplatform
 • Medart Diodelaser

Cutera Xeo IPL -en laserplatform beschikt over een Prowave LX IPL (intense pulsed light) deel en een ND:YAG 1064nm laser. Het IPL deel wordt goed gefilterd waardoor er een gegarandeerde golflengte van 755nm  is net als een laser. Tevens wordt er enkel met hoog waardige apparatuur gewerkt, FDA goedgekeurd en beschikt het over een sterk vermogen. Dit betekent dat het IPL deel net zo effectief en efficiënt werkt als een laser waardoor u niet meer behandelingen nodig heeft. In tegenstelling tot goedkopere IPL systemen.

Vergoeding door de verzekering?

Als u aanvullend bent verzekerd, heeft u misschien recht op gedeeltelijke vergoeding van uw ontharingsbehandeling. Check dit in uw polisvoorwaarden.

Extra informatie over de groeicyclus van haren

Alleen tijdens de groeifase van een haar is voldoende pigment in het haar(zakje) aanwezig om het licht te geleiden en het haarzakje te vernietigen. Aan de buitenkant is dat helaas niet te zien. Bovendien zijn niet alle haren tegelijk in de groeifase, waardoor meerdere sessies nodig zijn om alles effectief te behandelen. De tweede behandeling vindt pas plaats als de volgende serie haren de groeifase heeft bereikt en zo verder.

Welke behandeling is voor jou geschikt?

Onze lasertherapie bij ongewenste haargroei behandelingen

Laser therapie

Een effectieve techniek om donkere haren snel te reduceren. Het licht wordt geabsorbeerd door het pigment dat zich in het haarzakje bevindt, waardoor het haarzakje wordt vernietigd en haarvormende cellen beschadigen.

Aangesloten bij: