Xanthelasma: goedaardige huidtumor bij de ogen
Een xanthelasma is een platte, lichtgele, onschuldige huidtumor, die als kenmerk heeft dat het zich ontwikkelt rond de ogen. Meestal begint het met een gelig bultje in de binnenste ooghoek en breidt dan uit tot plekjes op de boven- en onderoogleden. Het is dus goedaardig, maar wordt vaak wel als storend ervaren. Gelukkig is het behandelbaar.
Hoe ontstaat een xanthelasma?
Het ontstaan van xanthelasma houdt verband met een storing in de vetstofwisseling. Een hoog cholesterolgehalte en diabetes kunnen hierbij dan ook een belangrijke rol spelen, evenals aderverkalking. Omdat we het vaker op oudere leeftijd zien, is het ook een symptoom van huidveroudering. Verder komen xanthelasma’s regelmatig als familiekwaaltje voor.
Laat ook uw bloed checken!
Een xanthelasma is voor de huidtherapeut makkelijk herkenbaar. Voordat we met behandeling beginnen, adviseren we altijd om even bij de huisarts langs te gaan om de vetgehaltes in het bloed te laten controleren. Misschien is, voor uw algehele gezondheid, medicatie of andere therapie nodig om uw cholesterolwaarden te verlagen.
Behandeling van xanthelasma
Bij Huidkliniek Linskens behandelen we een xanthelasma met cauterisatie, elektrocoagulatie en/of cryotherapie. Bij cryotherapie gebruiken we een speciale pen, de CryoPen, om het ongewenste huidweefsel secuur te bevriezen. Bij elektrocoagulatie maken we juist gebruik van hitte: via een dun naaldje geleiden we een elektrisch stroompje naar de bedoelde plekjes, die daardoor worden verhit. Ook dit gebeurt op de millimeter nauwkeurig. Ook bij cauterisatie gebruiken we hitte om het ongewenste huidweefsel weg te branden.
Het aantal behandelingen hangt af van de oorzaak, de grootte en de vorm van de xanthelasma’s. Het is altijd mogelijk dat herhaalbehandelingen nodig zijn als er een nieuwe xanthelasma ontstaat.