Melasma

Wat is een melasma?

Melasma wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd.

Omdat Britta nu met zwangerschapsverlof is en Natasja (net terug), vonden wij dit wel een leuk onderwerp om iets over te schrijven.

Het is ondanks dat het een zwangerschapsmasker genoemd wordt, niet zo dat een melasma altijd door zwangerschap ontstaat.

Het ontstaat meestal door een verandering in de hormoonhuishouding en wordt veelal gezien bij vrouwen. Ook omdat vrouwen vaak anticonceptie gebruiken waar hormonen in zitten, kan dit in sommige gevallen ook een melasma veroorzaken. Dit betekend niet dat mannen hier geen last van kunnen hebben, maar we zien dit minder in de praktijk. Ook je huidtype en erfelijke aanleg kan de kans op een melasma vergroten.

Een melasma is vaak ontzettend lastig om vanaf te komen. Als het ontstaan is tijdens een zwangerschap, kan het soms uit zichzelf weer wegtrekken. Maar we zien in de praktijk regelmatig dat dit helaas niet het geval is.

Uiteraard is de belangrijkste trigger van het pigment de zon of zonnebank.

Wat kun je zelf doen om dit te voorkomen?

Smeren, smeren en smeren! Met zonnebrand welteverstaan. Elke dag en als je veel buiten bent meerdere keren per dag. Advies is dan om de 2-3 uur te smeren. Ook in de wintermaanden is er zon, deze is minder sterk ten opzichte van de zomermaanden. Als je veel buiten ben toch doen. Het is ook belangrijk dat een zonnefactor een bescherming heeft met UV A en UV B bescherming en minimale SPF 30-50.

Als je zwanger bent of aanleg hebt voor een melasma in de zomer een zonnehoedje dragen.

Zonnebank raden wij sterk af! Mocht je toch echt naar de zonnebank willen altijd met zonnebescherming en gezichts-bruiner uit. De zakjes die je bij de zonnebankstudio krijgt bevatten vaak geen bescherming.

Gebruiken van pigment onderdrukkende huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld Vitamine C en Niacinamide van PH formula.

Blijft het pigment blijvend zichtbaar? Ook in de wintermaanden? Dan zijn er speciale producten noodzakelijk om het pigment te onderdrukken.

Wij hebben hiervoor een speciale lijn in de kliniek die specifiek is ontwikkeld voor melasma en andere pigmentaandoeningen, namelijk de ME-line.

De Me line behandeling voor een melasma bestaat gemiddeld uit een serie van 3 behandelingen + producten voor thuis. Deze behandelingen + producten zorgen ervoor dat we het pigment omhoog halen en oplichten. Waardoor het melasma niet tot nauwelijks meer zichtbaar is. Hierna hoef je alleen nog maar een nachtproduct te gebruiken naast je dagelijkse verzorging en 1x per week een masker gebruiken en indien noodzakelijk een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Categories: Blog