Zwangerschap en huidverandering

Je kent ze vast wel die mooie zwangere vrouwen, alles gaat volgens het boekje en ook hun huid glanst en straalt. En dan kijk je naar jezelf in de spiegel, een mooie dikke buik, een blij gevoel maar je huid: niet glanzend en stralend: nee,  je ziet alleen maar die vervelende puistjes en of pigmentvlekken.

Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe en zo ook in de huid. Er kan een mooie blos ontstaan in het gezicht, de zogenaamde ‘pregnacy glow’. Vrouwen zien er dan stralend uit. Als de kleine oppervlakkige bloedvaten in het gezicht minder sterk zijn, kan er vlekkerige roodheid ontstaan. Ook kunnen er blijvend rode “sterretjes” zichtbaar worden (spider naevi) of een algemeen beeld met roodheid (couperose). De zichtbare vaatjes die als het ware zijn gesprongen, blijven ook na de bevalling zichtbaar. Na de zwangerschap kan dit in onze kliniek worden behandeld middels coagulatie of lasertherapie.

Zwangerschaps-acne

De meeste vrouwen zullen een glanzende huid krijgen tijdens de zwangerschap, dit komt mede door een verhoogde afscheiding van talg, welke op natuurlijke wijze wegvloeit via het huidoppervlak. Een soort moisturizer eigenlijk. Bij een kleinere groep vrouwen kunnen er door de toegenomen talgproductie juist verstopte poriën en talgophopingen ontstaan. Dit ontstaat wanneer de dode huidcellenlaag verdikt is. Hierdoor raakt de talgklier verstopt en hoopt het talg meer en meer op. De P. acnes bacterie zorgt er op zijn beurt weer voor dat deze verstoppingen zullen gaan ontsteken: en een puist is geboren!

Wat kan en mag er aan gedaan worden 

Het is natuurlijk goed om tijdens de zwangerschap maar ook daarna de schade aan de huid te willen beperken. “De zwangere acnehuid” is een kwetsbare, gevoelige huid dus vermijd o.a. scrubproducten voor het gezicht. Het advies is om een milde reiniging te gebruiken.

verzorging van de huid kan met cremes waar werkstoffen in zitten. Veilige cremes bevatten onder ander de werkstoffen: Vitamine C, Niacinamide, Amandelzuur, Azealinezuur. Een goed product bevat bovendien voldoende van de werkzame stof om ook daadwerkelijk een resultaat te laten zien. Als het gaat om producten die “schillend” werken (om verstoppingen te verminderen) zijn glycolzuur en salicylzuur goed in te zetten. Zie ook ons blog Wintertijd = Peelingtijd.

Pigmentvlekken in het gezicht

Tijdens de zwangerschap is er sprake van een andere hormoonspiegel, onder invloed van hormonen (oestrogeen en progesteron) gaan pigmentcellen extra pigment produceren. Hierdoor zullen bestaande pigmentvlekken en sproeten wat donkerder worden. Na de zwangerschap zal dit weer wegtrekken. Doordat sommige cellen meer pigment produceren dan andere kunnen er ook nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Je ziet ze vooral op het voorhoofd, op de wangen, onder de ogen en rondom de mond (sommige vrouwen krijgen een snorretje). Dit wordt ook wel zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Vrijwel het enige wat je zelf kunt doen om deze ellende te beperken is je huid extreem goed tegen UV licht te beschermen met een antizonnebrandcreme. Raadpleeg ook uw huidtherapeut om te horen welke behandeling er geschikt is om het pigment op te verlichten.  Van de cosmetische ingrediënten niacinamide, vitamine C en zoethoutwortel is ook bekend dat ze oppervlakkig pigment wat kunnen oplichten, deze stoffen zijn zoals gezegd veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Lees ook ons blog  pigmentvlekken door de zon.

Voeding en de zwangere huid

Je vraagt je misschien af of voeding c.q. het veranderen of aanpassen van je voedingspatroon, een rol kan spelen. Voorop gesteld: een evenwichtig voedingspatroon is altijd belangrijk. Denk hierbij aan eiwitten, langzame koolhydraten (volkoren producten, havermout, noten, muesli), gezonde vetten, veel biologische groenten en fruit. Je kunt de huid hiermee minder “onrustig” maken. Vermijd ook suikerrijke producten en bewerkte vetten, zuivel, gluten en matig chocolade consumptie. Aanvullend kun je Zink, Vitamine A en C en Omega-3 vetzuren nemen. Onze huiidtherapeut/voedingsdeskundige Britta Meijers kan jou een goed advies geven hierover.

De periode van zwangerschap is een hele mooie tijd, althans voor de meeste vrouwen. Als je innerlijk straalt en dat uiterlijk zichtbaar is, dan kan een ieder met je mee genieten. Als het uiterlijk jouw geluk (tijdelijk) niet laat zien dan kunnen wij jou daar mee helpen. Bel voor een gratis consult gesprek en maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten.