Wanneer starten met een oogcrème?

’Wie gebruikt er hier geen oogcrème?’’  luidde de vraag tijdens een training over huidproducten waarbij ik aanwezig was. Ik was de enige die mijn hand opstak… De trainer vroeg vervolgens naar mijn leeftijd en gaf aan dat ik snel moest beginnen. Op tijd beginnen met het gebruiken van een goede oogcrème is belangrijk omdat ik anders te laat ben voor de toekomst.

Oeps…!
Ik ben 21 jaar en schijn nu dus al een oogcrème te moeten toevoegen aan mijn dagelijkse huidverzorging. Hier heb ik nooit eerder bij stilgestaan, dus tot nu toe smeer ik (nog) geen oogcrème. Het advies van de trainer heeft mij aan het denken gezet.
Waarom nu al beginnen met het smeren van een oogcrème, terwijl mijn ogen nog geen tekenen van huidveroudering vertonen? Het antwoord op onder andere deze vraag lees je in deze nieuwe blog!

Aparte crème voor de ogen?
Een misverstand is dat je een gewone dag- of nachtcrème kan smeren rondom de ogen. Ten eerste bevinden er zich veel minder talgklieren rondom de ogen, hierdoor gaat de opname van producten lastiger. Rondom de ogen zijn werkstoffen nodig die fijner zijn van molecuul, en daar dus wél kunnen worden opgenomen. Daarnaast kan een dagcrème metaaldeeltjes bevatten door de zonnefilters die erin zitten. Wanneer deze in de ogen terecht komen, irriteert dit de ogen, wat natuurlijk niet bepaald prettig is. Om de lijntjes rondom de ogen te beperken is een aparte oogcrème dus van groot belang en zal een gewone dag- of nachtcrème hier niet afdoende voor zijn. De eerste droogtelijntjes ontstaan vaak rondom de ogen, dus eigenlijk is het logisch om op vroege leeftijd te beginnen met het smeren van een oogcrème.

Welke ingrediënten zijn van belang in een oogcrème?
Peptiden: Dit zijn heel fijn-moleculaire eiwitten die zich binden aan je eigen huid en die ook heel goed getolereerd worden door de eigen huid. Voor het aanpakken van lijntjes rondom de ogen zijn huidverbeterende peptiden nodig en signaalpeptiden. Huidverbeterende peptiden kunnen met cellen communiceren om onder andere collageensynthese en hyaluronzuur te stimuleren. Collageen zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Collageen wordt op ten duur afgebroken door het enzym collageenase. Hyaluronzuur heeft een waterbindende eigenschap en speelt dus een grote rol bij het hydrateren van de huid.
Signaalpeptiden helpen bij het verminderen van de spiercontractie. De signaalpeptiden leggen namelijk eiwitblokkades aan in de huid waardoor de prikkeloverdracht van de synaps niet volledig is. Hierdoor vermindert de contractie van deze spieren, zodat expressielijntjes verminderen. Hiernaast kunnen peptiden zwellingen rondom het oog verminderen. Dit alles zorgt ervoor dat de huidspanning rondom het oog verbetert en lijntjes en rimpeltjes dus verminderen. Voor deze werking moet een oogcrème de volgende peptiden bevatten:

  • Acetyl tetrapeptide 5
  • Acetyl hexapeptide 25
  • Palmitoyl tetrapeptide 3
  • Palitoyl tetrapeptide 7
  • Palmitoyl Oligopeptide
  • Palpitoyl tripeptide 1

Overige ingrediënten die een oogcrème zou moeten bevatten:
Chrysinimide: Chrysinimide heeft een ontstekingsremmende werking en herstelt daarnaast de huidspanning rondom de ogen. Dit actieve ingrediënt kan zelfs bloedpigmenten, die verantwoordelijk zijn voor donkere kringen onder de ogen, absorberen!

Vitamine E: Vitamine E heeft een beschermde werking tegen de schade van UV-straling en het beschermt de huid tegen vervulling uit de omgeving. Vitamine E hydrateert de huid uitstekend en heeft genezende eigenschappen.
Om fijne lijntjes en rimpeltjes, verlies van een jeugdige uitstraling, elasticiteitverlies en een kwetsbare huid rondom de ogen te voorkomen, is een aparte oogcrème met de bovenstaande ingrediënten dus een mooie uitkomst.

Benieuwd geworden welke oogcrème bij u past? Bij Huidkliniek Linskens werken wij met oogcrèmes die bovenstaande ingrediënten bevatten. U kunt onze huidtherapeuten altijd om vrijblijvend advies vragen.

Bronnen:
Groot, A. C., Toonstra, J., & Lorist, J. M. (2012). Dermatologie voor huidtherapeuten. Boom Lemma uitgevers.

Geschreven door: Nikita Kanjer