Movember maand

Mannenmaand

November, of te wel de maand van de mannen. ‘Grappig’ dat we in een samenleving waarin man en vrouw gelijkwaardig (zouden moeten) zijn, we de twee in de zorg juist niet over één kam moeten scheren. Iets wat we niet zouden moeten doen, vrouwen gaan bijvoorbeeld aanzienlijk vaker naar de dokter, betekend dit dat vrouwen zich aanstellen of dat mannen een hogere drempel hebben om naar de dokter gaan en over het algemeen minder over hun klachten en gevoelens praten?

Movember

Sinds 2003 heeft Movember groot en deels om deze reden meer dan 1250 gezondheidsprojecten voor mannen over de hele wereld gefinancierd, om de manier te veranderen waarop onderzoek naar gezondheidsproblemen bij mannen wordt uitgevoerd en de manier hoe gezondheidsdiensten mannen proberen te bereiken. Uit onderzoek blijkt dat mannen dubbel zo vaak als vrouwen nog nooit een doktersbezoek hebben gedaan sinds ze volwassen zijn, om deze reden sterven mannen vaker aan de meest voorkomend doodsoorzaken, namelijk 8 van de 10. Een groot gezondheidsprobleem bij mannen is de welbekende prostaat- en teelbalkanker.

Teelbalkanker

Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij jongemannen tussen de 15-35 jaar. De diagnose wordt ruim 700 keer per jaar gesteld. Zaadbalkanker komt steeds vaker voor. Wanneer de ziekte op tijd ontdekt wordt, is de kans op genezing meer dan 99%. Daarom is zelfonderzoek belangrijk. Experts vermoeden dat zaadbalkanker ontstaat door een combinatie van erfelijke en omgevingsfactoren.

Meer dan 90% van alle gevallen van teelbalkanker ontstaat in kiemcellen, die verantwoordelijk zijn voor de productie van zaadcellen. Secundaire teelbalgezwellen worden veroorzaakt door kwaadaardige cellen die vanuit andere lichaamsdelen naar de teelballen worden uitgezaaid (metastase). Deze soorten kanker komen veel minder vaak voor dan de eerder genoemde soorten kanker.

Zelfonderzoek van je teelballen kan helpen om veranderingen eerder op te sporen, zodat de behandeling (indien nodig) zo snel mogelijk kan worden gestart.

Prostaatkanker

Naast teelbalkanker is de kans op prostaatkanker aanzienlijk groot bij mannen van 45 jaar en ouder. Een zorgwekkend aspect van de ziekte is dat prostaatkanker zich in de meeste gevallen ontwikkeld zonder dat de mannen het in een vroeg stadium opmerken.

De rol van de huidtherapeut

Na de eventuele behandeling van de kankersoort kunnen de lymfe in het gebied van de lies zijn aangedaan. Hierdoor kan vochtophoping (oedeem) in de benen ontstaan. Oedeem is lichaamseigen vocht dat ontstaat door een grotere aanvoer dan afvoer van het vocht in het lichaam. Huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in het verhelpen en stabiliseren van oedeem. Het lymfesysteem wordt geactiveerd en het vocht wordt naar delen van het lichaam gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden. Vervolgens wordt in dezelfde behandeling gezwachteld of lymftape toegepast om het bereikte resultaat vast te houden. Een elastische kous kan de zwachtel vervangen zodra het oedeem constant is. Hierdoor nemen pijn en stijfheid, in dit geval van de benen, af. Daarnaast adviseren wij als huidtherapeuten wat u het beste thuis kunt doen om het lymfevocht te blijven stimuleren en verergering kan worden voorkomen.

Aangezien het een serieus probleem is dat mannen minder vaak naar de dokter gaan en er veel ziektes en andere issues verholpen kunnen worden door middel van een doktersonderzoek probeert Movember bewustzijn te creëren. De gezondheid van mannen gaan onterecht achteruit, soms is een doktersonderzoek van levensbelang.

Tip voor de mannen die hun welbekende ‘moustache’ laten staan deze maand: Maak gebruik van Vitamine B3 crème wanneer je last krijgt van ingegroeide haartjes. Fijn in gebruik en het gehele pakket is bij ons ook nog eens tijdelijk voor een leuk prijsje!

Bronnen:

Hupkens, C. & Swinkels, H. (2013) Ongeveer drie kwart bezoekt jaarlijks huisarts en tandarts, CBS

Idris, D., Forrest, S. & Brown, S. (2019) Gezondheidshulp door mannen in Brunei Darussalum: mannelijkheid en ‘doen’ mannelijk identiteiten gedurende de levensloop, Sociology Health & Illness

Kanker.nl; prostaatkanker https://www.kanker.nl/kankersoorten/prostaatkanker/wat-is/prostaatkanker, gevonden op 28-10-2020

Kanker.nl; zaadbalkanker https://www.kanker.nl/kankersoorten/zaadbalkanker/wat-is/zaadbalkanker, gevonden op 28-10-2020

Movember foundation – https://nl.movember.com/about/foundation, gevonden op 28-10-2020

Velzen, J. (2017) Waarom mannen niet naar de dokter gaan, MAN-MAN Health