Jouw huid in de overgang

Je staat in je mooiste jurk klaar om naar om naar een feest te gaan als plots het zweet je uitbreekt. Letterlijk in dit geval, want je autonome zenuwstelsel is van slag. Vrouwen die in de overgang zijn komt dit vast bekend voor. In de overgang is de vaatspanning van de bloedvaten in de huid ontregeld. Je bloost snel en de vervelende ‘flushes’ worden zichtbaar. Dat is niet alles. Je huid heeft het zichtbaar zwaar tijdens de overgang. Met de afname van de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam neemt ook het collageen in de huid af. Tot wel 2% per jaar! De huid wordt hierdoor minder stevig en verandert van structuur. Een droge huid, ingevallen wangen, rimpels en couperose zijn het gevolg.

Ook de dikte van de huid neemt af met 1 centimeter per jaar! Een dunner wordende huid betekent een minder goede huidbarrière. Doordat de natuurlijke bescherming van de huid afneemt, is de kans op huidirritaties groter.

En dat is nog niet alles! Wanneer het vrouwelijk hormoon in ons lichaam afneemt, krijgt het mannelijk hormoon de overhand. Een overdadige hoeveelheid testosteron kan overmatige haargroei tot gevolg hebben. En die haren groeien niet op de plaatsen waar ze gewenst zijn. Denk aan de armen of op de bovenlip. Bovendien zijn die haren ook nog eens dikker en donkerder, waardoor ze extra goed opvallen! Deze vorm van haargroei wordt hirsutisme genoemd.
Is er ook nog goed nieuws?

  • Gelukkig kan ik melden dat je zelf al veel aan deze ongemakken kunt doen. Ik geef je hier 8 tips die je eenvoudig zelf kunt toepassen om je huid tijdens de overgang extra goed te verzorgen.
  • Iedere dag dat je buiten bent (wandelen, fietsen, winkelen, sporten) een SPF gebruiken.
  • Het anti ageing product bij uitstek. Zomers SPF 50, winter SPF 30.
  • Gebruik antioxidanten! Zowel in je voeding, als in je verzorgingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C is een belangrijke. Controleer je cosmetica op de aanwezigheid van antioxidanten in hoge concentraties!
  • Zorg dat je voldoende omega3 vetzuren binnenkrijgt. Eet bijvoorbeeld meer vis, avocado’s of lijnzaadolie en/of gebruik voedingssupplementen.
  • Kies voor vollere producten bij een droge huid (kan olie bevatten).
  • Niet roken, weinig alcohol en vermijd suikers.
  • Exfolieren (verwijderen van dode huidcellen op basis van fruitzuren) in plaats van scrubben. Let er wel op dat je de juiste producten gebruikt!
  • Slaap voldoende, beweeg genoeg.
  • Genieten met een grote G, doet altijd goed

Wat kan de huidtherapeut voor je doen?
De huidtherapeut kan vaatjes verwijderen of behandelen tegen overmatige haargroei. Maar je kunt er ook terecht voor productadvies. Laat je informeren over het gebruik van je verzorgingsproducten of koop er een vitamine-crème.