Gebruik jij voedingssupplementen?

Lichamelijke klachten worden steeds vaker in verband gebracht met voeding. Daaronder vallen ook huidklachten. Denk aan puistjes, rode vlekken, eczeem een extreem droge of juist hele vette huid. Het is ook niet vreemd dat er steeds vaker over voeding wordt geschreven. In tijdschriften, op social media en zelfs in de winkels slingeren de goede tips en adviezen over voeding je om de oren. Soms kun je door de bomen het bos niet meer zien. Er ontstaan ware voedselhypes. Maar er wordt gelukkig ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan welke ons nieuwe inzichten bieden. Wat is waar en wat niet? En belangrijker nog, wat is het beste advies voor jou? Wat voor de één geweldig werkt, kan voor de ander tegenvallen. Er zijn dan ook veel verschillende meningen en stromingen.

Orthomoleculaire voedingsleer en -therapie

Één van de stromingen binnen de voedingsleer is orthomoleculaire therapie. Binnen de orthomoleculaire voedingsleer en -therapie is het streven om zoveel mogelijk juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Voedingsstoffen zijn tenslotte de bouwstenen voor het lichaam. De juiste hoeveelheid bouwstoffen krijg je binnen door ten eerste te weten wat je eet. Dit kan betekenen dat je voeding (voedingspatroon) aangepast moet worden. Daarnaast kunnen voedingssupplementen een goede aanvulling zijn.

Bij het gebruik van voedingssupplementen gaat men vaak uit van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). De ADH is gebaseerd op een minimale waarde om gebreksziekten te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan scheurbuik bij vitamine C tekort. Kort gezegd wordt met ADH de minimale hoeveelheid aangeduid en dat is lang niet altijd genoeg om echt het verschil te maken.

We kunnen er geen genoeg van krijgen 

Een voorbeeld: Volgens het Voedingscentrum ligt de minimale inname van vitamine C vanaf 14 jaar op 75 milligram per dag. Vitamine C wordt ingezet om de wondgenezing en de werking van het immuunsysteem te bevorderen. En vitamine C doet nog veel meer. Het is bijvoorbeeld ook nodig voor de versteviging van het bindweefsel en het bundelen van collageenweefsel. Daarnaast is het ook een antioxidant. ( Lees ook ons blog over vitamine C )

Je kunt dus prima meer vitamine C innemen. Je lichaam gebruikt wat het nodig heeft en zorgt ervoor dat een teveel aan vitamines weer wordt afgevoerd en via onze darmen het lichaam weer verlaat.

Pas op voor overdosis

Bij andere voedingssupplementen ligt er wel een duidelijke grens, bij overdosering gaat de gezondheid juist achteruit. Bijvoorbeeld vitamine A. Bij een droge huid en droge slijmvliezen kan blijken dat je een vitamine A tekort hebt. Maar bij een overdosis zijn de symptomen hetzelfde.

Hoe weet je nu wat je wel en niet kunt innemen? Ons advies: Neem NOOIT op eigen initiatief voedingssupplementen in. Laat je eerst goed adviseren.

Wil je slechts ‘gezonder’ leven en zoek je daarbij ondersteuning van supplementen? Dan kun je je uitstekend laten adviseren bij een goede drogist of apotheek. Zoek je de ondersteuning van voedingssupplementen omdat je specifieke klachten hebt? Laat je dan adviseren door een orthomoleculair therapeut.

Een goede orthomoleculair therapeut stelt gerichte vragen en kan op die manier vaststellen waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Een orthomoleculair therapeut kan haar bevindingen eventueel onderbouwen door extra laboratoriumonderzoek in te (laten) zetten. Zo’n onderzoek wordt ook ingezet om een therapeutische diagnose te kunnen stellen.

Ken je Britta al?

Onze huidtherapeut Britta Meijers heeft in 2015 de Post-HBO opleiding Orthomoleculaire Voedingsleer en Therapie afgerond. Zij is gestart met haar bedrijf ‘Huid en Voeding’. In combinatie met haar beroep als huidtherapeut kan zij als geen ander huidklachten in verband brengen met voeding en een advies op maat maken.

Ondertussen leert ze ons ook van alles. Wist je bijvoorbeeld dat ontstekingen in ons lichaam niet altijd door ons worden opgemerkt? Pas op het moment dat het zich gaat uitten in bijvoorbeeld huidproblemen kom je erachter. Met goede voeding kun je al preventief zorgen voor jouw lichaam.

Op haar website staan nog veel meer interessante voedingsweetjes.

Wil je een persoonlijk advies van Britta? Op dinsdag houdt zij spreekuur in onze Huidkliniek in SchagenMail Britta voor een afspraak. Bellen kan natuurlijk ook: +31 6 532 12 753