Brandwonden en littekens

 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit is vaak waar het verhaal mee start bij mensen die littekens hebben opgelopen.  Wij als huidtherapeut kunnen een hele hoop betekenen voor mensen met littekens. Onze collega Esther heeft de post HBO studie huidtherapie bij brandwondlittekens gevolgd een is een aantal jaar medevoorzitter van de Expertgroep littekens bij de Nederlandse vereniging van Huidtherapeuten.

Tijdens de post HBO studie heb ik geleerd wat een brandwond patiënt mee maakt. Deze studie was met name gericht op mensen met grote brandwonden die in het brandwondencentrum terecht zijn gekomen na een verbranding. Hierbij ben ik gespecialiseerd in het behandelen en advies geven bij mensen met brandwonden nadat deze volledig gerevalideerd zijn.

Een bekend gezegde: Eerst water de rest komt later! Kent iedereen vast wel?

Waarbij vroeger veel mensen dachten koud water dat is goed! Wordt nu aangegeven het liefst lauw water te koelen. Als je te kort koelt is de warmte nog niet uit de huid en kan er alsnog naderhand verergering optreden.

Welke soorten brandwonden zijn er en wat doen deze met de huid?

Zie je roodheid? En voelt de huid pijnlijk en soms wat droog naderhand? Dan is er sprake van een eerstegraads brandwond. Uiteindelijk herstelt deze vaak redelijk snel en zie je hier uiteindelijk niets meer van. Er is sprake van een eerstegraads brandwond die ook door bijvoorbeeld een zonverbranding kan ontstaan. Goed met zonnebrand smeren dus! 😉

Tip! Mocht je een eerstegraads verbranding hebben zijn de Cicaplast of Alhydran hele mooie producten die je kunt inzetten na een eerstegraads verbranding om de huid sneller te later herstellen.

In het geval van een diepere brandwond is de huid te lang bloot gesteld aan een bron die een verbranding veroorzaakt in de huid. Bij een tweedegraads oppervlakkige brandwond of een tweedegraads diepe brandwond, is de huid niet meer intact je ziet roodheid, blaren en is er sprake van veel pijn.

Het is na het koelen verstandig intacte blaren te laten zitten en de huid ‘’steriel’’ af te dekken met een pleister of gaasje. Geen crèmes of andere middelen opsmeren! Bij een verbranding groter dan een 2 euro munt is het wel geadviseerd om even contact op te nemen met de huisarts. Deze kan je advies geven om de wond op de juiste manier te verzorgen.

Bij derdegraads brandwonden is er sprake van totale weefselschade waarbij er geen pijn aanwezig is en dat de huid juist bleek en lederachtig uitziet. Hierbij en zeker bij grotere gebieden altijd direct contact opnemen met huisarts. Juist omdat je niets voelt is het belangrijk dat hier even naar gekeken wordt.

Vanaf het moment dat er een tweedegraads brandwond aanwezig is er een risico op littekenvorming. Bij een oppervlakkige tweedegraadsbrandwond, hoeft dit niet altijd. Maar diepere brandwonden geven helaas altijd littekens. Als de wond klein is zal dit vaak gewoon uit zichzelf herstellen. Bij grotere gebieden, zal er vaak gebruik gemaakt worden van huidtransplantaten. Deze huidtransplantaten geven vaak een specifieke littekenvorming en kunnen ook verschillende klachten geven.

 

Littekentherapie

Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere manieren om een litteken op te lopen. Ernstige brandwondlittekens zijn vaak net even anders omdat hier vaak huidtransplantaties gebruikt zijn. Maar een litteken blijft in principe een litteken. Wij hebben als huidtherapeut heel veel kennis in huis om littekens te behandelen.

Stoor jij je aan je litteken(s)? Wanneer een litteken rood ziet, verheven is en jeukt, betekent dit dat deze aan het herstellen is en dat dit veel klachten kan geven. Elke huid reageert anders en afhankelijk van de ernst van de schade kan een litteken zo verdwenen zijn of aanwezig blijven. Er zijn verschillende behandelingen die wij binnen de Huidkliniek Linskens kunnen inzetten om het herstel van de huid te bevorderen. Naast advies op het gebied van het litteken verzorgen kunnen wij ook behandelingen inzetten zoals microneedling, laserbehandelingen, littekenmassage, siliconentherapie en taping.

Een litteken zal altijd een litteken blijven. Met de juiste ondersteuning en behandelingen kunnen wij het leven van iemand met littekens en het uiterlijk van het litteken vaak aanzienlijk verbeteren!

 

Esther Lammerts