Je benen mogen gezien worden!

Het voorjaar is begonnen! !Het is weer tijd om een in een korte broek of leuk jurkje de deur uit te gaan. ? Dat kleurtje komt wel, maar wat te doen met de haargroei op je benen? Als de zon schijnt groeit al dat haar zelfs nog sneller.
Er zijn veel methodes om haren te verwijderen zoals scheren, epileren en harsen. Maar bij geen van deze methodes zullen de haren wegblijven. Soms kunnen er zelfs ingegroeide haren, vervelende irritaties, vlekjes en/of zelfs littekens ontstaan.

Haargroei door de jaren heen
Als baby hebben we vele donshaartjes over ons hele lichaam. Ook hebben we haren op ons hoofd, boven onze ogen (wenkbrauwen) en wimpers. Wanneer we in de puberteit raken groeien er onder invloed van hormonen dikkere haren onder de oksels, in de schaamstreek en soms in het gezicht. Er komt ook meer haargroei op de ledematen bij. Onder andere je genen en aanleg bepalen welke kleur, dikte en structuur dit haar heeft. Sommige mensen hebben aanleg voor overmatige haargroei (hypertrichose). Er zijn ook vrouwen die last hebben van een mannelijk haargroeipatroon (hirsutisme). Of overmatig veel haargroei tijdens een bepaalde periode in hun leven. Denk aan zwangerschap, of de overgang. En tot slot kan overmatig haargroei ook ontstaan als bijwerking van bepaalde medicatie, of door de aandoening zelf. Een voorbeeld daarvan is Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Bij deze aandoening groeit er vaak extra beharing in het gezicht, op de borstkas, buik, rug en bovenbenen.

Lichttherapie
Natuurlijk kun je de haren wegscheren, of harsen. Echter weet je dan ook zeker dat de haren weer terugkomen. Licht- en Lasertherapie zijn de beste methode om de haren goed aan te pakken. Bijvoorbeeld met Various Pulsed Light (VPL) therapie.
Het is hierbij belangrijk dat:

  • De haren pigment bevatten
  • De huid niet door zon, zonnebank, of ‘bruin zonder zon’ gebruind is
  • De haren niet zeer regelmatig uitgetrokken zijn en afgebroken zijn

Tot 90% minder haargroei!
Bij de behandeling van (over)beharing wordt de focus gericht op het pigment in de haar, om zo de haarwortel te kunnen vernietigen. Tijdens de behandeling wordt de haar kort afgeschoren en wordt het licht secuur gericht op de te behandelen zone. Met een flits die even warm aanvoelt wordt het licht geabsorbeerd door het pigment in het haarzakje. Wanneer de haar aan het groeien is zit deze vast in de haarwortel. Het haarzakje en de haarwortel worden heet en verbranden. Hierdoor kan er geen nieuw haartje meer groeien.

Met deze behandeling kan er 80 tot 90% van de huidige beharing worden verminderd. Omdat niet alle haren tegelijkertijd in de groeifase zijn, zijn er meerdere behandelingen nodig met een interval van 4 tot 8 weken. Dit ligt aan de te behandelen zone.

Laat je goed informeren
Laat je goed informeren over de behandeling van (over)beharing! Zorg dat je bij een gediplomeerd specialist terecht komt. Nieuwsgierig wat wij voor je kunnen betekenen? Maak een afspraak met een van onze hoogopgeleide huidtherapeuten en ontvang een behandelplan op maat.